Το “Παιχνίδι” είναι ένας σύγχρονος χώρος ειδικής αγωγής, ο οποίος είναι πλήρως εξοπλισμένος και κατάλληλα διαμορφωμένος ώστε να στηρίζει τις ανάγκες παιδιών, εφήβων και νεαρών ενηλίκων.
Ο θεραπευτικός σχεδιασμός των προγραμμάτων μας βασίζεται στις πιο εξελιγμένες διαγνωστικές και θεραπευτικές μεθόδους από άριστα εκπαιδευμένους επιστήμονες. Παράλληλα χρησιμοποιούμε εξειδικευμένο θεραπευτικό υλικό καθώς και προηγμένες – καινοτόμες τεχνολογικά μεθόδους. Οι αίθουσες μας είναι ειδικά εξοπλισμένες και διαμορφωμένες στα πλαίσια της Αισθητηριακής Ολοκλήρωσης.
Κύριο μέλημά μας η παροχή εξειδικευμένων προγραμμάτων τόσο στα ίδια τα παιδιά, όσο και στις οικογένειές τους. Στόχος μας η ολιστική τους προσέγγιση με την άμεση παρέμβασή μας, τόσο εντός πλαισίου, όσο και στο σπίτι, στο εκπαιδευτικό πλαίσιο του κάθε παιδιού και εν συνεχεία στην κοινότητα.
Οργανώνουμε και υποστηρίζουμε εξωτερικά προγράμματα, προγράμματα σε σχολεία, ποικίλες ομαδικές δραστηριότητες, life skills στο χώρο μας, αλλά και στο σπίτι, Lego® Club, οργάνωση πάρτι για οικογένειες παιδιών και εφήβων ΑμΕΑ.
Η εξειδικευμένη και έμπειρη ομάδα μας απαρτίζεται από:
Είναι επιστημονικά υπεύθυνη στο Ψυχοπαιδαγωγικό Κέντρο "Παιχνίδι". Είναι απόφοιτη του τμήματος Λογοθεραπείας του ΑΤΕΙ Πατρών, κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος MSc Clinical and Community Psychology του University of East London και πιστοποιημένη Σύμβουλος Tomatis® (Level 1). Έχει λάβει σημαντικό πλήθος εκπαιδεύσεων μεταξύ των οποίων: Αρχές δομημένης εκπαίδευσης (TEACCH), Εντατική Αλληλεπίδραση (Intensive Interaction), Σύστημα επικοινωνίας μέσω ανταλλαγής εικόνων (PECS), Εναλλακτική επικοινωνία Μakaton, καθώς και σε πρωτόκολλα βασισμένα στην Ενδυνάμωση του Στόματος και στην Αισθητηριακή Ολοκλήρωση αυτού (M.O.R.E.), The SCERTS Model κ.α.. Έχει ολοκληρώσει την εκπαίδευσή της στην Αισθητηριακή Ολοκλήρωση (S.I.), ενώ έχει εκπαιδευτεί στη ΔΕΠ-Υ και στον Αυτισμό από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Παράλληλα εκπαιδεύτηκε στο πρόγραμμα CYGNET που αφορά την ψυχοεκπαίδευση γονέων και αδελφών ατόμων με διαταραχές αυτιστικού φάσματος. Η 20ετής εργασιακή της εμπειρία περιλαμβάνει ατομικές συνεδρίες παιδιών με λεκτική δυσπραξία, φωνολογικές δυσκολίες και διαταραχές αυτιστικού φάσματος (Δ.Α.Φ.), πρώιμη παρέμβαση σε παιδιά με Δ.Α.Φ. και ένταξή τους σε σχολικά πλαίσια, οργάνωση ομάδων κοινωνικών δεξιοτήτων καθώς και ομάδες υποστήριξης γονέων. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται ιδιαίτερα με εκπαιδευτικές παρεμβάσεις μέσω παιχνιδιού όπως η μέθοδος Floortime, η κινησιοπαιδαγωγική μέθοδος Sherborne και το Γνωσιακό Συμπεριφορικό Δράμα. Είναι μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου Λογοπεδικών.
Αποφοίτησε από το Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας το έτος 2004 και εν συνεχεία ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στην εκπαίδευση παιδιών με αυτισμό από το Πανεπιστήμιο του Birmingham Αγγλίας. Την τελευταία δεκαετία έχει εργαστεί σε διάφορα εκπαιδευτικά πλαίσια σε Ελλάδα και Αγγλία όπως είναι το ειδικό σχολείο, το τμήμα ένταξης, η παράλληλη στήριξη στη γενική και ειδική εκπαίδευση και ως ιδιώτης επαγγελματίας σε εκπαιδευτικό κέντρο ειδικής αγωγής. Τα επαγγελματικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται κυρίως στις Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος, στη Διαταραχή Ελλειματικής Προσοχής- Υπερκινητικότητας καθώς και σε εκπαιδευτικές προσεγγίσεις που στηρίζονται στο παιχνίδι, στη διευκολυνόμενη μάθηση μέσω τεχνολογίας και σε νευρο-εκπαιδευτικές παρεμβάσεις.
Είναι απόφοιτος του τμήματος Εργοθεραπείας του ΑΤΕΙ Αθήνας. Τα τελευταία χρόνια εργάζεται με παιδιά με αναπτυξιακές διαταραχές, διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή και διαταραχη ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητα (ΔΕΠ-Υ). Έχει εκπαιδευτεί σε μεθόδους όπως η κινησιοπαιδαγωγική μέθοδος Sherborne και η Αισθητηριακή Ολοκλήρωση (S.I.), καθώς και στη χρήση νέων υποστηρικτικών τεχνολογιών (συστήματα εναλλακτικής και επαυξητικής τεχνολογίας, εκπαιδευτικό λογισμικό για παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες, άσκηση και βελτίωση της κίνησης μέσα από τη χρήση υποστηρικτικής τεχνολογίας κ.α.) και είναι μέλος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Υποστηρικτικής Τεχνολογίας. Επίσης διδάσκει στα ΙΕΚ Κορέλκο στο τμήμα βοηθών Εργοθεραπείας.
Είναι απόφοιτη του τμήματος Λογοθεραπείας του ΑΤΕΙ Ιωαννίνων και στο επιμορφωτικό πρόγραμμα ¨Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση" του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Έχει λάβει εκπαιδεύσεις που αφορούν Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος (Πρώιμη Εντατική Παρέμβαση σε παιδιά με Δ.Α.Φ. - ΑΒΑ, εναλλακτική επικοινωνία Makaton, θεραπεία μέσω παιχνιδιού - The Greenspan Floortime Approach και ¨το παιχνίδι ως θεραπευτικό και εκπαιδευτικό εργαλείο για παιδιά του φάσματος του αυτισμού¨), Social Stories - Comics Strip Conversations, Εκπαίδευση σχετικά με τις λειτουργίες του στόματος (Στοματοπροσωπικές Μυολειτουργίκες Διαταραχές - Στοματοπροσωπική Μυολειτουργική θεραπεία-MTF). Τα τελευταία χρόνια εργάζεται ως λογοθεραπεύτρια με παιδιά και εφήβους που παρουσιάζουν διαταραχές αυτιστικού φάσματος, ΔΕΠ-Υ, διαταραχές λόγου, ομιλίας και επικοινωνίας. Επίσης, εργάζεται ως συνοδός παράλληλης σε παιδιά με Δ.Α.Φ. και έχει εργαστεί ως συνοδός σε κατασκηνωτικά προγράμματα με ΑμEA.
Αποφοίτησε από το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (2011). Εν συνεχεία ολοκλήρωσε τις Μεταπτυχιακές της σπουδές στην Ειδική Εκπαίδευση στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Έχει λάβει πιστοποίηση στην μέθοδο ανάγνωσης και γραφής Braille και έχει παρακολουθήσει διάφορα σεμινάρια Ειδικής Αγωγής: 4μηνο Επιμορφωτικό Σεμινάριο στις Μαθησιακές Δυσκολίες – Δυσλεξία, που προσφέρθηκε από το Ε.Κ.Π.Α. , Σεμινάριο «Συσχέτιση Μαθησιακών Δυσκολιών και Νοητικής Υστέρησης» από το Ανοικτό Ίδρυμα Εκπαίδευσης, Επιμορφωτικό Σεμινάριο «Νοητική Υστέρηση και Σύνδρομο Down» από το Ανοικτό Ίδρυμα Εκπαίδευσης, Σεμινάριο Εκπαίδευσης Ολοκληρωμένων Παρεμβάσεων για Αυτισμό, σύμφωνα με τις αρχές του PRT από την Ελληνική Εταιρεία Αναπτυξιακής και Συμπεριφορικής Παιδιατρικής. Τα τελευταία χρόνια εργάζεται ως Φιλόλογος και Ειδική Παιδαγωγός με παιδιά με και χωρίς ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες σχολικής, αλλά και προσχολικής ηλικίας (μαθησιακές δυσκολίες, δυσλεξία, δυσαναγνωσία, ΔΕΠ-Υ).
Αποφοίτησε από το τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας με κατεύθυνση Ψυχολογία του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Στην συνέχεια, ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές με τίτλο «Κλινική και Κοινοτική Ψυχολογία» στο University of East London. Εκπαιδεύτηκε στην Γνωσιακή και Συμπεριφοριστική θεωρία και πράξη στο ΕΘνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο. Έχει παρακολουθήσει πλήθος σεμιναρίων σχετικά με την Διαταραχή του Αυτιστικού Φάσματος, την Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής-Υπερκινητικοτητας και τις Μαθησιακές Δυσκολίες. Έχει εκπαιδευτεί στην δομημένη εκπαίδευση TEACCH και στην μέθοδο Floortime. Στο παρελθόν έχει εργαστεί σε κέντρο ημέρας που παρείχε υπηρεσίες σε ενήλικα άτομα με ψυχικές διαταραχές.
Είναι απόφοιτη του τμήματος της Λογοθεραπείας του QueenMargaretUniversity. Είναι μετεκπαιδευθείσα στη ΔΕΠ-Υ και στον Αυτισμό στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Στα πλαίσια της εκπαίδευσης της έχει παρακολουθήσει τα παρακάτω εναλλακτικά προγράμματα θεραπείας και αξιολόγησης: το TEACCH (Πρόγραμμα Δομημένης Διδασκαλία Παιδιών με Αυτισμό), PRT (Εκπαίδευση Καίριων Δεξιοτητών), Κοινωνικές Ιστορίες, Προγραμμα Εναλλακτικού Τρόπου Επικοινωνίας με Εικόνες (Pecs), Προτόκολλα βασισμένα στην Ενδυνάμωση του Στόματος και στην Αισθητηριακή Ολοκλήρωση αυτού (Μυολειτουργική Θεραπεία,PromptTechnique, Simata, Πρωτόκολλο Μ.Ο.R.E. κ.α.), BayleyScalesofInfantandToddlerDevelopment (Πρωτόκολλο αξιολόγησης βρεφών και νηπίων). Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με τις διαταραχές επικοινωνίας, λόγου και ομιλίας σε παιδιά και εφήβους. Αναπτύσσει εξατομικευμένα προγράμματα πρώιμης παρέμβασης και θεραπευτικό υλικό βασισμένα στις ανάγκες των παιδιών, ομάδες κοινωνικών δεξιοτήτων βασισμένες στο παιχνίδι και προγράμματα καθημερινής αυτόνομης διαβίωσης με στόχο την ένταξη του ατόμου στο κοινωνικό πλαίσιο. Ακόμη, αρθρογραφεί σχετικα ενημερωτικά άρθρα που αναφέρονται σε γονείς και έχει εργασθεί για αρκετά χρόνια ως συνοδος παράλληλης στήριξης σε σχολείο.
Είναι απόφοιτη του τμήματος λογοθεραπείας του Ανώτατου Τεχνολογικού Ιδρύματος Ηπείρου. Κατέχει Δίπλωμα στο πιστοποιημένο μετεκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ψυχολογία Παιδιών Και Εφήβων» του Μητροπολιτικού Κολλεγίου Αθηνών. (Advanced Professional Diploma in Child&Adolesence Psychology, Scottish Qualification). Στα πλαίσια της δια βίου εκπαίδευσής της επιμορφώνεται συνεχώς με σεμινάρια, συνέδρια και ημερίδες. Έχει λάβει σημαντικό πλήθος εκπαιδεύσεων μετάξυ των οποίων: Αρχές δομημένης εκπαίδευσης (TEACCH), Σύστημα εναλλακτικής επικοινωνίας μέσω ανταλλαγης εικόνων (PECS), Πρόγραμμα Γλωσσικής επεξεργασίας (MAKATON), Μέθοδος Παρέμβασης στην Αναπτυξιακή Λεκτική Δυσπραξια (SIMATA, SIGNS MAKE TALK), Θεραπευτική Προσέγγιση για την διδασκαλία των βασικών αρχών της προ-λεκτικής επικοινωνίας (ΕΝΤΑΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΗ, INTENSIVE INTERACTION). Τα τελευταία χρόνια παρέχει τις υπηρεσίες της σε κέντρα ειδικών θεραπείων κάνοντας ατομικές σύνεδριες σε παιδιά μη τυπικής ανάπτυξης (ΔΕΠΥ, Αυτισμός , Σύνδρομα, Νοητική υστέρηση) και ομαδικές συνεδρίες παιδιών με στόχο την βελτίωση του παιχνιδιού και την ανάπτυξη των κοινωνικών δεξιοτήτων. Κατέχει Δίπλωμα από την Πανελλήνια Σχολή Εκπαιδευσης Συνοδών Παράλληλης Στήριξης, και τα τελευταία χρόνια συνοδεύει στο σχολικό πλαίσιο και ενισχύει μαθησιακα και κοινωνικά παιδιά στο φάσμα του Αυτισμού καθώς και Παιδιά με συναισθηματικές διαταραχές, προσχολικής και σχολικής ηλικίας.
Σπούδασε Ψυχολογία (ΒΑ Psychology-Deree/Open University UK) και ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές στην Κοινωνική Αναπτυξιακή Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο Λούντ της Σουηδίας (ΜSc Lund University, Sweden). Ακόμα έχει σπουδάσει Θεατρικές Τέχνες και Παιδαγωγική του Θεάτρου (EKΠΑ - Φιλοσοφική Σχολή, Τμήμα Θεατρικών Σπουδών, CISPA.DK). Είναι τελειόφοιτη ειδικευόμενη στο Κλινικό Πρόγραμμα Ψυχοθεραπείας στο Ινστιτούτο Έρευνας και Συστημικής Θεραπείας «Λόγω Ψυχής» ενώ έχει ειδικευτεί στο συμμετοχικό θέατρο και την τέχνη της performance στην Ακαδημία Δραματικής Τέχνης της Στοκχόλμης. Από το 2016 συνδυάζει την ψυχολογία με την τέχνη και εργάζεται ως συντονίστρια ομάδων, ψυχοεκπαίδευσης, θεατρικής έκφρασης, συμπερίληψης και ψυχικής ενδυνάμωσης για παιδιά και ενήλικες σε κέντρα εκπαίδευσης, σχολεία, ανθρωπιστικές οργανώσεις και καλλιτεχνικούς χώρους. Επίσης, πραγματοποιεί συνεδρίες συμβουλευτικής ψυχολογίας για ενήλικες, παιδιά και εφήβους με στόχο την ψυχική ενδυνάμωση, την επίλυση συναισθηματικών και αναπτυξιακών δυσκολιών καθώς και την προσωπική εξέλιξη. Τέλος, ασχολείται ενεργά με τον τομέα της έρευνας στις ανθρωπιστικές επιστήμες, την τέχνη και την ψυχική υγεία με κύριο αντικείμενο τις νέες ψυχοθεραπευτικές τεχνικές μέσω δημοσιεύσεων και παρουσιάσεων σε συνέδρια στη Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Είναι απόφοιτος του τμήματος Εργοθεραπείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Έχει εκπαιδευτεί σε μεθόδους όπως η παιγνιοθεραπεία, η θεραπευτική κολύμβηση και η Αισθητηριακή Ολοκλήρωση (S.I.). Συμμετέχει εθελοντικά σε κατασκηνώσεις ΑμεΑ. Εργάζεται με παιδιά με διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή, με διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ΔΕΠ-Υ), εγκεφαλική παράλυση κ.α. Θεωρεί ότι η θεραπευτική σχέση με το παιδί, αλλά και η κοινή πορεία με τους γονείς είναι θεμελιώδη για την εξέλιξη της θεραπείας. Τέλος, είναι μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Εργοθεραπευτών.