ΜΕΘΟΔΟΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ

THE SCERTS MODEL

Το SCERTS Model είναι μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για τη στήριξη ατόμων με διαταραχή αυτιστικού φάσματος. Στόχος της είναι η ανάπτυξη της κοινωνικής επικοινωνίας, η συναισθηματική ρύθμιση και η υποστήριξη της μάθησης. Πρόκειται για μια συντονισμένη διεπιστημονική προσέγγιση που περιλαμβάνει συνεργασία θεραπευτών, οικογένειας και εκπαιδευτικών.

MAKATON

Το ΜΑΚΑΤΟΝ είναι ένα πρόγραμμα γλωσσικής ανάπτυξης και εναλλακτικής επικοινωνίας. Στόχος του είναι να ενθαρρύνει τη γλωσσική ανάπτυξη, τη λειτουργική επικοινωνία και τις δεξιότητες ανάγνωσης και γραφής μέσω χρήσης χειρονομιών, νοημάτων, συμβόλων και ομιλίας.

SHERBORNE

Πρόκειται για μια κινησιοπαιδαγωγική μέθοδο η οποία βασίζεται στο γεγονός ότι οι κινητικές εμπειρίες είναι πολύ σημαντικές για την ανάπτυξη των ανθρώπων. Για τα άτομα με ειδικές ανάγκες η συμμετοχή σε κινητικές δραστηριότητες παραμένει ύψιστης σημασίας καθώς έτσι αναπτύσσουν το πλήρες δυναμικό τους, αναπτύσσουν σχέσεις με τους άλλους και αποκτούν αυτοπεποίθηση. Νιώθουν ασφάλεια με τον εαυτό τους και τους γύρω τους, αλλά και εκφράζονται λειτουργικά. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την κοινωνικοποίησή τους, τη συνεργασία με τους άλλους και τη γνωστική και συναισθηματική εξέλιξή τους.

SENSORY INTEGRATION

Ο ανθρώπινος οργανισμός έχει την ικανότητα να προσλαμβάνει, να επεξεργάζεται, να οργανώνει και να αποκρίνεται στα εσωτερικά αλλά και εξωτερικά ερεθίσματα, διατηρώντας μια διαρκή ισορροπία με το περιβάλλον. Συχνά, το ταξίδι της αισθητηριακής πληροφορίας συναντά “εμπόδια” σ’ αυτή την διαδρομή και παρατηρείται δυσλειτουργία στην διαδικασία της αισθητηριακής ολοκλήρωσης. Η δυσλειτουργία αυτή μπορεί να είναι αμιγής ή συνοδή σε άλλες διαταραχές όπως η εγκεφαλική παράλυση, γενετικά σύνδρομα, αυτισμός ή να αποτελεί την βάση άλλων διαταραχών όπως η διάσπαση προσοχής – υπερκινητικότητα, η δυσγραφία, κ.α. Μέσω της παρέμβασης βοηθάμε το παιδί να οργανώνει το κεντρικό νευρικό σύστημα με την παροχή κατάλληλων αισθητηριακών ερεθισμάτων, να συντονίζει και να ελέγχει αυτά τα ερεθίσματα και να αναπτύσσει μια οργανωμένη αντίδραση σε αυτά.

PECS

Πρόκειται για ένα εναλλακτικό σύστημα επικοινωνίας μέσω ανταλλαγής εικόνων (Picture Exchange Communication System – PECS). Χρησιμοποιεί εικόνες με σκίτσα για να βοηθήσει τα παιδιά να επικοινωνήσουν. Δημιουργούμε επικοινωνιακές ευκαιρίες και παροτρύνουμε το παιδί να ανταλλάξει μια εικόνα με το επιθυμητό αντικείμενο.

TEACCH

Αυτονομία και Προβλεψιμότητα. Στόχος του εκπαιδευτή είναι να μάθει το παιδί να επικοινωνεί αυθόρμητα και λειτουργικά, να παραμένει πιο ήρεμο, να εστιάζει την προσοχή του σε ό,τι είναι σημαντικό, να ενισχύει την ανεξαρτησία του και να βοηθά στην αντιμετώπιση προβλημάτων. Τα βασικά στοιχεία της δομημένης εκπαίδευσης TEACCH είναι: Δόμηση και οργάνωση του φυσικού περιβάλλοντος, Ατομικό ημερήσιο πρόγραμμα, Σύστημα ατομικής εργασίας.

FLOORTIME

Ελάτε να παίξουμε στο πάτωμα!! Στο Floortime θεραπευτές και γονείς συμμετάσχουν στις δραστηριότητες που απολαμβάνει κάθε παιδί ανάλογα με το αναπτυξιακό στάδιο στο οποίο βρίσκεται. Στόχος του Floortime είναι το άνοιγμα και κλείσιμο κύκλων επικοινωνίας μεταξύ παιδιού-ενηλίκων. Μέσω αυτού στοχεύουμε να φτάσουν τα παιδιά τα έξι αναπτυξιακά ορόσημα που είναι ζωτικής σημασίας για τη συναισθηματική και πνευματική ανάπτυξη. Αυτά είναι: Αυτορύθμιση και ενδιαφέρον για τον κόσμο, Οικειότητα και εμπλοκή σε ανθρώπινες σχέσεις, Αμφίδρομη επικοινωνία, Σύνθετη επικοινωνία, Συναισθηματικές ιδέες, Συναισθηματική σκέψη.

ΓΝΩΣΙΑΚΟ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΙΚΟ ΔΡΑΜΑ

To γνωσιακό συμπεριφορικό δράμα (ΓΣΔ) είναι ένα ψυχοπαιδαγωγικό μοντέλο σχεδιασμένο για την αντιμετώπιση επικοινωνιακών δυσκολιών και προβλημάτων συμπεριφοράς που αντιμετωπίζουν τα παιδιά με υψηλής λειτουργικότητας αυτισμό και σύνδρομο Asperger. Συνδυάζει το θέατρο με τεχνικές από γνωσιακή συμπεριφοριστική θεραπεία.